HEMEN BAŞLA
21 Şubat 2021

E-Ticaret Siteniz İçin Pazarlama Stratejileri

E-Ticaret Siteniz İçin Pazarlama Stratejileri

E-Ticaret pazarlama stratejileri

E-ticaretin yükselişte olduğu bu dönemde başarıya ulaşmanın en iyi yolu, doğru pazarlama stratejileri oluşturmak ve bu stratejilere göre ilerlemektir. Oluşturacağınız stratejiler, hedeflerinize göre değişiklik gösterebilir tabii. Ancak şunu söylemekte fayda var; stratejileriniz uzun olabilir, kısa olabilir, karmaşık veya basit olabilir… Önemli olan, pazarlama stratejisinin sizlere gelecek dönemi planlamanıza, sonuçların analiz edilmesine ve gerektiği noktada müdahale edebilmenize yardımcı olabilmesidir. Bunun için de her strateji doğru yürütülmelidir.

E-ticaret pazarlama stratejinizi doğru yürütebilmeniz ve geliştirebilmeniz için dikkate almanız gereken başlıklar hazırladık.

Sizler de başarılı planlama yapmak istiyorsanız yazımızın devamını mutlaka okuyun.

Nasıl planlama yapmalıyım?

Öncelikle pazarlama stratejinizi nasıl hayata geçireceğinize karar vermelisiniz. Yani, işletmenizin pazarlama stratejisini yılı çeyreklere bölerek ele alması mı daha uygun yoksa tüm yıl için tek bir strateji ile ilerlemesi mi daha uygun?

Bu konuyu sektörünüzün, rakiplerinizin, hedef kitlenizin dinamiklerine göre planlamalısınız. Yine de emin olamıyorsanız, tüm yılı kapsayacak daha az ayrıntısı olan bir plan geliştirebilirsiniz. Ardından her üç aylık dönemlerde, istatistiklere ve sektörün durumuna göre stratejinizi daha ayrıntılı olarak büyütebilir ve planlayabilirsiniz. Her zaman pazarlama stratejilerinde biraz esneklik sağlamak önemli. Çünkü öngörülemeyen farklı olaylar, faktörler gelişebilir.

Örneğin yaşadığımız COVID-19 salgını öngörülemeyen ve birçok markanın pazarlama faaliyetlerini durdurmasına veya değiştirmesine sebep olan öngörülemeyen bir salgın olayıdır.

E-Ticaret pazarlaması için Ne kadar bütçe ayırmalıyım?

Planlamanın ardından düşünmeniz gereken bir diğer önemli konu da bütçeye karar vermek. Stratejileriniz için ne kadar reklam bütçesi ayırabileceğinizi düşünün. 10 bin TL, 50 bin TL, 100 bin TL veya daha fazlasını harcayabilir misiniz? Daha geniş kitlelere yayılmak için bütçeli işler çok daha fazla geri dönüşü olan işler olsa da “ilk etapta bütçesiz ilerlemek istiyorum” diyebilirsiniz. Bunun için de SEO veya sosyal medya mecraları ile organik kanalları tercih edebilirsiniz.

Pazarlama stratejinize bütçenizi yayarken şuna dikkat etmelisiniz: etkinlikler, tatiller ve sektörünüzün aktif olduğu aylar-haftalar… Buna bağlı olarak reklam bütçenizi ne zaman aktif kullanabileceğinize dikkat etmeli bu ayrıntıyı kaçırmamalısınız.

Örneğin beyaz eşya satan bir e-ticaret firmasıysanız, yaz aylarında derin dondurucu reklamlarına ağırlık verebilirsiniz. Kış için sebze ve meyveleri dondurmak isteyen tüketicinin dikkatini çekebilirsiniz. Kasım ayında muhteşem cuma indirimlerinde aktif olmak istiyorsanız da yine o tarihlere özel reklam kampanyaları yaparak, bütçenizi yılın o zamanlarına daha fazla aktarabilirsiniz.

Reklamlarınızı dahil edebileceğiniz kanallar arasında; SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), SEM (Arama Motoru Pazarlama), Facebook, Instagram, Twitter, Youtube vb.)

Analizlere göz atın ve sonuçlara göre stratejinizi düzenleyin

Tüm yıl sürekli olarak gerçekleştirdiğiniz eylemlerin sonuçlarını analiz etmeniz çok önemlidir. Bu sayede, Facebook veya Google üzerinden verdiğiniz bir reklam kampanyasında başarıya ulaştığınızı fark ettiğinizde, bu mecralarda reklam kampanyasına devam edebilir veya aynı mecraların farklı reklam türlerini deneyebilirsiniz. Bu konu oldukça önemli. Bu yüzden eğer analizleri çözümleyip bir sonuca varamıyorsanız, bu konuda yetkin olan bir dijital pazarlama uzmanından yardım almayı tercih edebilirsiniz.

Tüm analizlere, tercih ettiğiniz arama motorlarının sunduğu analiz araçları üzerinden bakabilirsiniz. Örneğin, Google Analytics, Yandex Metrica gibi. Bu kaynaklar üzerinden yürüttüğünüz kampanyaların performanslarını ölçebilir, nasıl ayarlamalar yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Yararlanabileceğiniz kaynaklar

Goyomod.com blog sayfası üzerinden, e-ticaret siteniz için kullanabileceğiniz ücretsiz araçlara, Google ads reklamlarına, e-ticaret siteniz için analiz kurulumları gibi birçok faydalı içeriğe ulaşabilirsiniz.

Konuyla ilgisi olduğunu düşündüğümüz linkleri sizler aşağıda için sıralıyoruz:

E-ticaret ile ilgili tüm bloglara bu link üzerinden ulaşabilirsiniz:

https://goyomod.com/blog

E-Ticaret Blog Yazıları

Ürün Paketleme Nasıl Yapılmalıdır?
27 Temmuz 2023
Ürün Paketleme Nasıl Yapılmalıdır?

E-Ticaret sitesi sahibi işletmeleri için ürün paketleme, müşteri memnuniyetini artırmak, marka imajını güçlendirmek ve tekrarlayan müşteri kazanmak için kritik öneme sahiptir.

E-Ticaret Sitenizin SEO'sunu Geliştirecek 5 Yol
21 Mart 2022
E-Ticaret Sitenizin SEO'sunu Geliştirecek 5 Yol

E-ticaret sitenizin ziyaretçi sayısını ve dolaylı olarak satışlarınızı artırmak için güçlü bir SEO çalışması yapmalısınız. SEO çalışmalarını geliştirmenin ise 5 farklı yolu vardır;

E-ticaretin Yükselişi
07 Haziran 2020
E-ticaretin Yükselişi

E-Ticaret siteleri, büyük, orta ve küçük ölçekteki şirketlerin işletme performanslarını ve satışlarını artırmada başladığı yükselişine hem teknoloji hem de kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle hız kesmeden devam ediyor.