HEMEN BAŞLA
13 Eylül 2020

E-Ticaret Siteniz için Kullanabileceğiniz Ücretsiz Araçlar

E-Ticaret Siteniz için Kullanabileceğiniz Ücretsiz Araçlar

E-ticaret sitenizi kurduktan sonra onu geliştirmek ve büyütmek en büyük hedeflerinizden biri olabilir. Bu yönde doğru adımlar atabilmeniz için doğru strateji geliştirmeniz gerekir.

E-ticaret sitenizin ziyaretçi davranışlarını, trafik ve performans ölçümlerini, kısaca satış stratejilerinizi doğru şekilde kurgulayabilmeniz için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bazı araçlar var. Şimdi sizlere bu araçları tanıtalım.

1. Google Analytics


Google Analytics sayesinde e-ticaret sitenizde müşterilerinizin davranışlarını gözlemleyebilir, ayrıntılı bir raporlama elde edebilir ve buna göre pazarlama stratejinizi geliştirebilirsiniz.
Peki Google Analytics sizlere hangi bilgileri sunar?
• Kullanıcılar e-ticaret sitenize hangi kanaldan geliyor?
• E-ticaret sitenizi hangi sıklıkla ziyaret ediyor?
• Sitenizde kullanıcılar ortalama ne kadar süre vakit harcıyor, hangi sayfada daha fazla zaman geçiriyor?
• E-ticaret sitenize masaüstü mü yoksa mobil cihazıyla mı giriş yapıyor?
...gibi birçok konuda Google Analytics ücretsiz olarak ayrıntılı bilgi veriyor.

Siteyi Ziyaret Et: https://analytics.google.com/


2. Yandex Metrica


Yandex Metrica, e-ticaret sitenizin trafiğini gözlemlemek, ziyaretçilerinizin davranışlarını ölçmek için kullanabileceğiniz ücretsiz bir araçtır. Tıpkı Google Analytics gibi Yandex Metrica da detaylı analizler sunuyor, hatta Google Analytics’e göre önemli üstünlükleri bulunuyor. Bu üstünlükler şu şekilde;
• Sitenizde vakit geçiren ziyaretçilerin sayısını ve süresini gösterir
• En fazla ziyaret edilen sayfalarınızın oranını gösterir
• Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizden hemen çıkma oranını gösterir
• Ziyaretçilerinizin hangi cihaz ve tarayıcı üzerinden sitenize geldiğini gösterir
• Hedef kitlenizin yaş ve cinsiyet bilgilerini gösterir
• E-ticaret performansınızı gösterir

Siteyi Ziyaret Et: https://metrica.yandex.com.tr/


3. Facebook Business Manager


Facebook Business Manager, kişisel Facebook profilinizden ayrı olarak işletmenizi kontrol edebileceğiniz bir alan. Küçük büyük fark etmeksizin tüm işletmeleriniz için Facebook Business Manager oluşturabilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu platformda, reklamınızı yayınlayabilir ve takibini gerçekleştirebilirsiniz. Sayfa ve reklam hesabı gibi varlıklarınızı da yönetebilir, sizlere yardımcı olabilmesi için ajans ve pazarlama ortağınızı ekleyebilirsiniz.

Business Manager hesabı nasıl oluşturulur?
business.facebook.com/overview adresine girin
• Hesap oluştur butonuna tıklayın
• İşletmenizin adını ve e-posta adresinizi girin ardından ileri butonuna tıklayın
• İşletmenizin bilgilerini girdikten sonra gönder butonuna tıklayın


4. Google Webmaster


Google Webmaster e-ticaret sitenizi büyütmek ve geniş kitlelere hitap etmek için ihtiyacınız olacak ücretsiz programlardan biri. Bu program ile site aktivitelerinizi izleyebilir, tarama için içerik gönderebilir, arama sorgularını inceleyebilirsiniz. Google Webmaster Tools e-ticaret sitenizle ilgili karşılaşabileceğiniz tüm problemlerin tespit edilmesine kolaylık sağladığı için oldukça tercih edilir. Google Webmaster size en fazla görüntülenen sayfalarınızı, anahtar kelime (keyword) sıralaması gibi birtakım bilgiler de verir.

Siteyi Ziyaret Et: https://www.google.com.tr/intl/tr/webmasters


5. Google Anahtar Kelime Planlayıcı


E-ticaret siteniz için arama motorunda üst sıralarda yer bulmak istiyorsanız SEO çalışması yapmanız gerekir. SEO çalışması yaparken de ihtiyacınız olacak en önemli şey sektörünüzle alakalı kelime analizi yapmak ve hangi kelimelerle SEO çalışması yapabileceğinizi belirlemek olacaktır. Bu kelimeleri belirlemek için de kullanabileceğiniz ücretsiz program, Google Keyword Planner yani Google Kelime Planlayıcısı’dır. Tabii bu program sadece SEO çalışması için değil Google reklamları için de önemlidir. Hatta çıkış amacı reklamdı diyebiliriz. Bu yüzden Google Kelime Planlayıcısı’nı kullanabilmek için Google Ads hesabınızın olması gerekir.

Nasıl kullanılır?
Google Ads hesabınıza giriş yaptıktan sonra, reklam hedefinizi belirlemeniz gerekir.
• “Web sitesi üzerinden satışları veya kaydolma işlemlerini artırmak” hedefine tıklayın
• Ardından işletmenizin adını girip, web sitesi alanını doldurun
• Bir sonraki sayfada lokasyon bilgilerini girin ve sonraki butonuna tıklayın

Ardından web siteniz için hazırlanmış anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Eğer reklam vermeyecekseniz sonraki sayfaları doldurmanıza gerek yok. Bu kısım SEO için ihtiyacınız olan anahtar kelimeleri öğrenmeniz için yeterli olacaktır.

Siteyi Ziyaret Et: https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/


6. Google My Business


Google My Business, e-ticaret sitenizin yani işletmenizin Google aramalarında ve haritalarda kolaylıkla bulunabilmesini amaçlar. Aynı zamanda işletme hesaplarınızı ücretsiz bir şekilde yönetmenize olanak sağlar. İşletme bilgilerinizi doğru olarak girdikten sonra hedef kitlenizin sizi kolaylıkla bulabilmesini sağlayabilirsiniz.

Siteyi Ziyaret Et: https://www.google.com/intl/tr_tr/business/


7. Google Trends


Google Trends sayesinde aranan kelimelerin ne sıklıkla aratıldığını ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz. Gün içinde aratılmış popüler kelimeleri görebileceğiniz gibi istediğiniz anahtar kelimeleri de yazıp tarih aralığına göre detaylı istatistiğini alabilirsiniz.

Siteyi Ziyaret Et: https://trends.google.com/trends


8. Bing Webmaster


E-ticaret sitenizi Bing arama motoru dizininde yer alması için ekleyerek, işletmenizin milyonlarca aramaya ev sahipliği yapan Bing Arama Motoru içerisinde yer almasını sağlayabilirsiniz. Bu siteniz için oldukça önemlidir. Webmaster üzerinden sitemap ekleme, hata kontrolü ve URL kontrolü gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Siteyi Ziyaret Et: https://www.bing.com/toolbox/webmaster

E-Ticaret Blog Yazıları

Ürün Paketleme Nasıl Yapılmalıdır?
27 Temmuz 2023
Ürün Paketleme Nasıl Yapılmalıdır?

E-Ticaret sitesi sahibi işletmeleri için ürün paketleme, müşteri memnuniyetini artırmak, marka imajını güçlendirmek ve tekrarlayan müşteri kazanmak için kritik öneme sahiptir.

E-ticaret Nasıl Yapılır?
17 Ağustos 2023
E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticarette başarıya giden yolda dikkat edilmesi gereken bazı önemli adımlar vardır. İşte bu adımları birlikte inceleyelim.

Google Grow My Store Nedir? Ne İşe Yarar?
23 Mayıs 2022
Google Grow My Store Nedir? Ne İşe Yarar?

Grow My Store e-ticaretin pelerinsiz kahramanı Google’ın bir aracıdır. Google, Grow My Store ile önerilerek sunarak e-ticaret sitesi satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur.