Kendi E-Ticaret Siteni Kurmaya Hazır Mısın?
HEMEN BAŞLAYurt Dışında Şirket Kurma
Almanya’da Şirket Nasıl Kurulur?
Almanya, ticari faaliyet göstermek isteyen kişi ve işletmelerin son dönemlerde oldukça çok yöneldiği ülkelerden birisidir.
Almanya, ticari faaliyet göstermek isteyen kişi ve işletmelerin son dönemlerde oldukça çok yöneldiği ülkelerden birisidir. Çünkü Almanya’da şirket kuran ve ticaret yapan kişiler hem çok geniş bir hedef kitleye hitap etmekte hem de ürün ve hizmet satışlarını arttırmaktadır. Almanya’da şirket kurmadan önce kişilerin ilk olarak bu ülkedeki şirket türleri ve bir Alman vergi numarasının sağladığı avantajlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
Almanya’da Kurulabilecek Şirket Türleri Nelerdir?
Almanya’da kurulacak şirket türüne göre işletmelerin üzerine düşen sorumluluklar farklılaşmaktadır. Bu nedenle ilk olarak ülkenin kanunlarında yer alan şirketler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Almanya’da kurulabilecek şirket türleri:
• GmbH - Gesellschaft mit beschränkter Haftung (Limited Şirket)
Almanya’da en popüler olan şirket türlerinden birisidir. 2013 yılında tutulan istatistiksel verilere göre Almanya’da en popüler şirket ütürü olan GmbH’lerin sayısının 2022 yılında 1 milyonu açtığı bilinmektedir. GmbH şirket türünde şirkete ortak olan kişilerin sorumlulukları ortakların mal varlıkları dahilindedir.
• AGs - Aktiengesellschaft (Anonim Şirket)
Çok popüler bir şirket türü değildir. Genellikle sermaye şirketi olarak tanımlanırlar. AGS yani Almanya’da anonim şirket kurmak isteyen kişilerin şirkete karşı olan sorumlulukları mal varlıkları dışında tutulmuştur.
• Einzelunternehmen (Şahıs Şirketi)
Bir dönemler Almanya’nın en popüler şirket türlerinden birisi olan Einzelunternehmen yani şahıs şirketleri ülkemizdeki şahıs şirketleri ile benzer özellikler göstermektedir. Şahıs şirketlerinde ülkemiz yasalarındaki gibi kişilerin sorumlulukları mal varlığı ile sınırlıdır.
Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları
Almanya’da şirket kurmak isteyen kişiler herhangi bir şirkete ortak olmadan şirket kuruluşu gerçekleştirebilir.
Kişiler şirket kuruluşu yaparak 3 yıl boyunca geçici oturum izni alır, 3 yıl hizmet süresini tamamlayan kişiler Almanca şartı olmadan kalıcı oturum izni alabilir.
İş planlarını profesyonel bir şekilde hazırlayan kişiler 3 yıl boyunca geçici oturum izni aldıktan sonra diledikleri takdirde Almanya’da kalıcı oturum izni alabilmektedir.
Almanya’da Şirket Kurmanın Dezavantajları
Almanya’da şirket kuruluşu yapmak için istenen evrakların Almanca olması gerekir. Almanca evrak hazırlatmak için kişilerin tercümanlar ve yeminli tercümanlar ile çalışması gerekir, harcamalarınızın artırır.
Almanca bilmediğiniz takdirde şirket kurma sürecini yönetmek için başvuracağınız devlet dairelerinde dil yetersizliğinden dolayı iletişim problemleri yaşayabilirsiniz. Bu durum şirket kurma sürecinizin uzamasına neden olabilmektedir.
Almanya’da şirket açmak için bürokratik birçok işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. Genellikle bu süreç Almanya’da ilk kez şirket kuracak kişiler için oldukça uzun sürmektedir.
Almanya’da Şirket Kurma Adımları
• Kurulacak şirket türüne karar vermek,
• Vize süreçlerini yönetmek ve Almanya’da bulunmak,
• Şirket sözleşmesini hazırlamak ve Ticaret siciline kaydolmak,
• Ticaret ofisine kaydolmak,
• Muhasebe yükümlülüklerine uymak,
• Vergi beyanı vermek ve vergi hukukunda bulunan yükümlülükleri yapmak.