HEMEN BAŞLA
01 Mart 2021

Instagram'da Doğru Hedef Kitleye Ulaşmak

Instagram'da Doğru Hedef Kitleye Ulaşmak

Instagram’da hedef kitlenizi oluşturun, etkileşimi ve satış grafiğini artırın

Markanızı dijital dünyada tanıtmak, hedef kitlenizle sosyal medya mecraları üzerinden daha sık iletişime geçmek zaten yaptığınız en önemli çevrim içi planlardan biri. Hala markanızla dijital dünyada yer edinmediyseniz bu konuda çok hızlı aksiyon almanızı öneriyoruz.

Bizler bu hafta sizlere Instagram üzerinden nasıl etkileşiminizi artırabileceğinizi, hedef kitlenizi nasıl bulabileceğinizi ve Instagram üzerinden nasıl satış yapabileceğinizi anlatacağız. Tüm bu konu başlıkları sizlere karışık veya zor gibi geliyor olabilir. Ama doğru yönlendirmelerle en basit anlatımla sizlere açıklayacağız. Öncelikle Instagram üzerinden nasıl etkileşiminizi artırabileceğinizi konuşalım.

Etkileşimi artırmanın yolları

Markanız için Instagram üzerinden bir işletme hesabı oluşturarak bu sürece başlamalısınız. Marka logonuzu profil resmi olarak seçebilir, biyografi alanına ne tür hizmet verdiğinizi kısaca yazabilirsiniz. İletişim bilgileri alanına mail adresi veya telefon numarası girerek ziyaretçilerinizin size hangi kanaldan ulaşabileceğini belirleyebilirsiniz.

Instagram üzerinden etkileşiminizi artırmak için paylaşımlarınızı düzenli bir şekilde yapmalısınız. Sektörünüze bağlı olarak paylaşım sıklığınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Geniş ürün yelpazesine sahip bir markaysanız haftada 3 veya daha fazla paylaşım yapmayı tercih edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki çok sık paylaşım yapmak hedef kitlenizi sıkabilir. Bu yüzden aldığınız etkileşimlere göre kendi doğru stratejinizi oluşturabilir veya bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Instagram hikayeler bölümü için de paylaşım stratejisi oluşturabilirsiniz. Anlık ürün tanıtımlarınızı veya anlık gelişmeleri hikayeler bölümünden takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Örneğin bu paylaşımlar yeni bir ürünün nasıl kullanılacağı ile ilgili kısa bir video olabilir veya ürünü deneyimleyen müşterilerinizin ürün hakkındaki görüşlerini içeren bir paylaşım alıntısı olabilir. Özellikle Instagram hikayeler alanında öne çıkarılan görsellerden biri müşteri memnuniyeti odaklı görseller olmalı. Bu, ziyaretçilerinizin de satın alma gerçekleştirmesi için güven verecek bir yol olacaktır. Bu yüzden müşterilerinizin memnuniyetini paylaşması için web sitenizden veya Instagram hesabınızdan müşterilerinizi teşvik edecek paylaşımlar yapmalısınız. Dilerseniz paylaşım yapan müşteriler için sonraki alışverişlerinde geçerli indirim kodu bile düşünebilirsiniz… Unutmayın, müşteri memnuniyeti markanızın gelişimi için en önemli etkenlerden biri. Müşterilerinizin gönderilerinize veya hikayelerinize yaptığı yorumları mutlaka yanıtlayın. Onlarla etkileşimde kalın. Sorunlarını çözme noktasında hızlı davranın. Belirli aralıklarla çekiliş-kampanyalar oluşturun. Bu daha fazla kitleye kendinizi tanıtma noktasında da oldukça etkili olacaktır.

Doğru hedef kitleye seslenin

Hedef kitlenizi bulmak için öncelikle sektörünüzü göz önünde bulundurarak kimlere ulaşmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Örneğin makyaj malzemeleri satan bir firmaysanız sizin öncelikli hedef kitleniz kadınlardır. Online ortamda sunduğunuz ürün veya hizmetinize en çok kimlerin rağbet gösterdiğini arama motorlarının analizlerine bakarak da belirleyebilirsiniz. Daha önceki blog yazımızda analiz kurulumundan ve nasıl fayda görebileceğinizden bahsetmiştik. Dilerseniz arama motorlarının analiz hizmetlerine ilgili konuya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Doğru hedef kitleye ulaşmanız satış grafiğinizi ve etkileşiminizi çok daha fazla artıracaktır.

Instagram Shop: Instagram üzerinden satış yapın

Instagram üzerinden satış yapabilmek Türkiye’de yakın zamanda aktif oldu ve artık büyük markalar tarafından da sıklıkla kullanılıyor. Ülkemizde Instagram üzerinden satış yapmak yasaldır. Zaten Instagram üzerinden satış yapmanın bir mağazada veya e-ticaret sitesinde satış yapmaktan pek farkı yok. Çünkü Instagram’dan da satış yapabilmek için vergi mükellefi olmanız gereklidir. Çünkü satış yaptığınız ürünlerin faturasını kesemez ve vergisini ödeyemezseniz bu yasal bir satış süreci olmaz. Fatura kesemediğiniz takdirde; kargo anlaşması yapamaz, ödeme alma noktasında sorun yaşayabilir, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yöntemi seçemez, iade süreçlerinde sorun yaşayabilir, en önemlisi vergi kaçırdığınız için ciddi miktarlarda cezaya tabii tutulabilirsiniz.

Instagram Shop hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak, işletmeler için Instagram Shop özelliğinin nasıl kullanıldığını öğrenmek, mağaza oluşturma adımlarını izlemek ve tüm detaylara hâkim olmak için Goyomod.com üzerinden “Instagram Shop Nasıl Açılır?” blog yazımızı ilgili konuya tıklayarak okuyabilirsiniz.

E-Ticaret Blog Yazıları

E-Ticaret Sitenizin Trafiğini Artırmanın Yolları
08 Şubat 2022
E-Ticaret Sitenizin Trafiğini Artırmanın Yolları

E-ticaret sitenizin her gün daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyorsanız site trafiğini artırmanız gerekmektedir. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Oyuncak Ürünleri E-Ticaret Sitesi Açma
03 Temmuz 2023
Oyuncak Ürünleri E-Ticaret Sitesi Açma

Oyuncak sektörü, çocuklar ve hatta bazı yetişkinler için büyük bir çekiciliğe sahiptir. Oyuncaklara olan talep, teknolojik gelişmelerle birlikte e-ticaret sektöründe de büyük bir artış göstermektedir.

B2C (işletmeden tüketiciye) Nedir?
23 Kasım 2023
B2C (işletmeden tüketiciye) Nedir?

B2C, ya da "işletmeden tüketiciye" anlamına gelen "business-to-consumer", işletmelerin son tüketicilere doğrudan ürün veya hizmet sunduğu bir iş modelidir.