HEMEN BAŞLA
04 Ekim 2020

UI ve UX Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

UI ve UX Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

UI ve UX kavramlarını, dijital dünyanın içindeyseniz sıklıkla gördüğünüzü düşünüyoruz. Hem web sitelerinde hem de mobil uygulamalarda kullanıcıların iyi bir deneyim yaşaması UI ve UX konusunda uzman kişilerin tasarımlarıyla gerçekleşir.

Sürekli yan yana görülen bu iki kavram aslında birbirinden farklı konularda çok önemli işlevlere sahip. Şimdi sizlere detaylı olarak UI ve UX nedir, ne işe yarar, sizler e-ticaretin hangi noktasında bu konudan yararlanmalısınız anlatalım.

UI ve UX’in Web Sitelerine Olan Etkisi

Dijital dünyada oldukça iddialı bir rekabet var. E-ticaret sitesi üzerinden satış yapan firmalar her zaman kendilerini geliştirmek ve yenilemek zorundalar. Çünkü e-ticaret sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı aradıkları ürüne en kolay ve anlaşılır yolla ulaşabilmeli ve sayfanın genel tasarımı da kullanıcıyı yormayacak sadelikte olmalıdır. İşte bunları elde etmek için de UI ve UX tasarımcılarına ihtiyaç duyuyoruz.

UI tasarımcısı, bir kullanıcının web sitesine girdiği andan itibaren karşılaştığı arayüzü tasarlar. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kullanıcı yapmak istediği işlemi kolaylıkla anlayabilir ve basit bir yolla gerçekleştirebilirse hem web sitesinde kalma süresi uzar hem de müşteri memnuniyeti daha ilk aşamada sağlanmış olur.

Tabii UI ve UX tasarımlarını birbirinden ayıran çok önemli bir nokta var. Bir web sitesi arayüzü harika bir tasarıma sahip olabilir. Ancak sıklıkla kullanılan bir menüye erişim kullanıcı için zor bir yerdeyse, kullanıcı web sitesinden hızlı ayrılır. UX tasarımcısı bu tarz sorunlar yaşamamak adına; hedef kitleyi tanır, onların psikolojisini anlar ve her sayfayı, kategoriyi ya da formu, belli butonlarla kullanım sıklığına göre basit ve ulaşılabilir şekilde yerleştirir. UI tasarımcısı anlaşılır ve şık bir arayüz tasarlar, UX tasarımcısı da hedef kitlenin davranış biçimine göre kolay kullanıcı deneyimi sağlayacak şekilde sayfanın yerleşimini tamamlar.

UI ve UX Arasındaki Farklar

• UI, markanızın kurumsal yapısını, güçlü yönlerini ve görsel zenginliğini arayüzlere en iyi şekilde yansıtmayı amaçlar.
• UX, markanızın kullanıcılarla olan etkileşim kalitesini geliştirir.
• UX, hedef kitlenizi araştırarak, kaliteli sonuçlar elde etmek adına araştırmalar, geliştirmeler yaparak içerik konularını tasarlar.
• UI tasarımcısı, kullanıcı arayüzünü markanın her türlü platformda interaktif bir bağlantıya sahip olmasını tasarlar.
• UX, dijital olmayan deneyimleri, dijital platformlara göre tasarlanarak kullanıcıya aktarımını sağlar.

E-Ticaret Blog Yazıları

Pazar Segmentasyonu Nedir?
25 Haziran 2023
Pazar Segmentasyonu Nedir?

Pazar segmentasyonu, işletmelerin hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşmasına yardımcı olan önemli bir pazarlama stratejisidir. Müşteri ihtiyaçlarını anlama, pazarlama stratejilerini özelleştirme ve rakiplerden ayrışma gibi avantajları vardır.

E-ticaretin Yükselişi
07 Haziran 2020
E-ticaretin Yükselişi

E-Ticaret siteleri, büyük, orta ve küçük ölçekteki şirketlerin işletme performanslarını ve satışlarını artırmada başladığı yükselişine hem teknoloji hem de kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle hız kesmeden devam ediyor.

Satışları Artırmak İçin İndirim Stratejileri Nasıl Kullanılır?
01 Kasım 2023
Satışları Artırmak İçin İndirim Stratejileri Nasıl Kullanılır?

İndirimler, tüketicilerin satın alma kararını teşvik etmek ve satışları artırmak için sıkça kullanılan etkili bir stratejidir.