HEMEN BAŞLA
05 Temmuz 2020

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

 

Dijital dünya geliştikçe, bu dünya ile ilgili kavramlar, kurallar ve kanunlarda gelişip şekilleniyor. ETBİS, yani Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi uygulaması da bunlardan biri. ETBİS’in alanı ise İnternet alışverişi. Elektronik Ticaret Bilgisi Sistemi, E-ticaret ile internet üzerinden alışveriş yapan tüketiciyi korumak ve yine E-ticaret -işlemlerini kayıt altına almak amacı ile oluşturuldu. Eğer ETBİS platformuna nasıl kayıt olunacağını merak ediyorsanız, öncelikle bu sistem hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız.

11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren ETBİS, E-ticaret ile alışveriş yapan tüketiciyi korumayı amaçlamakla birlikte, dijital dünyada satış yapan kurumları da kayıt altına alıyor. Yayınlanmasının ardından ise 1 Aralık 2017 tarihinde uygulanmaya başladı. Bu tarihten itibaren E-ticaret üzerinden satış yapan firmaların Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi platformuna kayıt yaptırması zorunlu hale geldi.

Dijitalde satış gerçekleştirmek isteyen her firmanın ETBİS platformunda şirketlerini göstermesi ve kayıt yaptırması zorunlu. E- ticaret hizmeti sunan firmalar eticaret.gov.tr adresi üzerinden ETBİS kayıtlarını gerçekleştirebilir. ETBİS kaydınız sonrasında, bir ağ üzerinden mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapabilir ve sipariş alabilirsiniz. Kayıt yaptırmadığınız takdirde idari para cezasına çarptırılabilirsiniz.

ETBİS ile birlikte aslında tüketicinin dijital dünyada hakları güvenceye alınıyor, tüketicinin güvenli bir şekilde internet üzerinden alışveriş yapması sağlanıyor. Fakat Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi uygulamasının var olmasının tek amacı bu değil. ETBİS sayesinde E-ticaret sektörü ile ilgili önemli bilgiler toplanıyor. Örneğin E-ticaret sektörünün istatistikleri toplanırken, internet üzerinden sahtecilik gibi suçların gerçekleşmesi önleniyor. ETBİS sayesinde, kullanıcınız sizin hakkınızda detaylı ve güvenilir bilgilere ulaşabiliyor. E-ticaret sektöründe uzun süredir var olan firmaların da çok iyi bildiği gibi, bu sektörde ‘tüketici güveni’ oldukça önemlidir.

ETBİS'e Nasıl Kayıt Olunur?
Bu işlem aslında basit fakat adım adım gerçekleştirilmesi gereken bir işlem. Firmanızın internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapabilmesi için “eticaret.gov.tr” adresi üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Siteye girdiğiniz zaman sizi bir dizi aşama bekliyor.

Eticaret.gov.tr adresi üzerinden giriş yapabileceğiniz ETBİS kayıt sisteminde ilk adımınız “ETBİS Giriş” bölümüne tıklamak olacak. Bu bölüme tıkladıktan sonra önünüze bir sayfa açılıyor. Sayfa sizi “eDevlet” sayfasına yönlendiriyor olacak. Karşınıza çıkan “eDevlet” giriş sayfasına kişisel bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Doğru bilgileri girdiğiniz takdirde sayfa sizi ETBİS yönetim platformuna yönlendirecek.

Bu aşama; ETBİS yönetim platformunda yeni kayıt oluşturma aşaması oluyor. Sayfada ‘yeni kayıt ekle’ seçeneğine tıklayarak karşınıza çıkan bilgilerin girişini yapmanız gerekiyor. Sayfa size internet sitenizin adı, mobil uygulama adı veya hizmet sağlayıcı gibi bilgilerinizi soruyor.

Bu bilgileri cevaplayıp kaydettikten sonra “Genel” adlı bölüme işletme adı, MERSİS ve vergi numaralarınızın girişini yapıyorsunuz. Sayfada, yurt dışı satışları gerçekleştiren firmalar için ‘sınır ötesi e-ticaret satışı” adlı bir buton bulunuyor.

Siz aşama aşama bu bilgileri girdikçe sayfanın sol tarafında gördüğünüz kırmızı ünlemli ikonlar tek tek yok olacak. Aşama boyunca bu ikonların yanında bulunan bölümlerde yer alan soruları cevaplamalısınız:
• Bu bölümlerin ilki “Mal ve Hizmetler.” Bu bölüm adından da anlaşılacağı üzere firmanızın sattığı ürün veya hizmet bilgileri ile ilgili. Bu sayfada var olan kategorileri firmanız özelinde işaretleyebilirsiniz. Aynı zaman ürünlerinizin sıfır mı yoksa ikinci el mi oldukları bilgisi de istenmektedir.

• Bir sonraki aşama “İşletme Türü.” Bu bölümde işletmenizin türünü B2B, B2C, C2C ya da B2G gibi seçenekler üzerinden seçerek kaydediyorsunuz.

• Arından “Kep Adresi” bölümüne geçiyorsunuz. Firmalar için kep adresi zorunluluklar arasında bulunuyor. ETBİS kaydı için bir kep adresiniz olmalı.

• Bu aşamayı da kaydettikten sonra “Ödeme – Elektronik Para Kuruluşu Ekleme” bölümüne geçiyor, firmanız için bir ödeme sistemi belirliyorsunuz. Birden fazla ödeme sistemini seçme şansınız bulunuyor.

• Sonraki “Kargolar” bölümünde ise çalıştığınız kargo firmalarını belirliyorsunuz. Yine birden fazla kargo firması seçebilirsiniz.

• “Bankalar” bölümünde ise çalıştığınız bankaları belirliyorsunuz. Yurt içi ve yurt dışı banka seçenekleri mevcut.

• “Veri tabanı” bölümünde kullandığınız veri tabanı ile ilgili soruları cevaplıyorsunuz.

• “Depo Kaydı” bölümü ise deponuzla ilgili bilgileri içeriyor. Seçenekler arasında deponuzun bulunmadığını da belirtebilirsiniz.

• Son aşamalardan olan “Üretim Yeri” ise eğer üretim yapıyorsanız bu üretimin bilgilerini içeriyor. Fakat herhangi bir üretim yapmıyorsanız bunu belirtebilirsiniz.

• Bütün aşamalardan sonra kayıt işleminiz için “Kayıt Tamamlama ve Onaylama” bölümüne geçiyorsunuz. “Kabul et ve Onayla” diyerek işlemi başarıyla sonlandırıyorsunuz.

 

E-Ticaret Blog Yazıları

Google Kelime Planlayıcısı
15 Ocak 2022
Google Kelime Planlayıcısı

Google Ads Keyword Planner yani Google Anahtar Kelime Planlayıcı güçlü bir e-ticaret siteniz için anahtar kelime listesi oluşturmanızı ve tıklama başına ödeme kampanyanızı avantajlı biçimde başlatmanızı sağlayan faydalı ve ücretsiz bir araçtır.

E-Ticaret Sitesi için Analiz Kurulumu
23 Ocak 2021
E-Ticaret Sitesi için Analiz Kurulumu

E-ticaret siteniz üzerinden müşterilerinizle buluşturduğunuz ürün veya hizmetinizin faaliyetlerini ölçmek, yaptığınız işi iyileştirmek adına müthiş bir yoldur.

E-Ticaret Sitesi Aylık Kazancı: İşinizi Büyütmenin Anahtarları
17 Haziran 2023
E-Ticaret Sitesi Aylık Kazancı: İşinizi Büyütmenin Anahtarları

Başarılı bir e-ticaret işletmesi için, aylık kazancın analiz edilmesi ve iyileştirilmesi büyük önem taşır. Bu blog yazısında, bir e-ticaret sitesinin aylık kazancını artırmak için bazı anahtar stratejileri ele alacağız.