HEMEN BAŞLA
03 Ocak 2022

Utm Nedir?

Utm Nedir?

UTM (Urchin Tracking Module) pazarlama araçları ve kampanya takibi sağlayan bir link kaynağıdır. UTM, pazarlama profesyonellerine ve girişimcilere e-ticaret sitesi için gelen trafiği, hazırladıkları içeriklerin performanslarını ve kampanyalarının etkilerini rahatça gösteren bir araçtır. Profesyonellere ve girişimcilere büyük rahatlık sunan UTM, pazarlama stratejilerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülüyor.

Biraz daha detaya inecek olursak UTM kodu arama motorlarında arama yapanların hangi kampanya (kaynak) yoluyla geldiğini ve hangi kaynağa yönlendirildiğini gösterir. UTM her çevrimdışı durumdaki kaynak için ayrı bir URL oluşturur. Daha sonra oluşturulan URL’yi kullanıcının ana domain URL’sine yönlendirir. Böylece web sitesine gelen ziyaretçilerle ilgili takip edilmesi istenen değerler, terimler ve isimler gibi çeşitli bilgiler bir data havuzunda toplanır. Bu data havuzundaki bilgilerin yorumlanması sonucunda web siteye gelen ziyaretçilerle yani hedef kitle ile ilgili çeşitli bilgiler kolayca elde edilir.

Bunların yanında UTM ile pazarlama stratejinizi optimize ederek oluşturduğunuz stratejinin başarı kazanmasını ve gelirinizin düzenli şekilde artmasını sağlayabilirsiniz.

UTM Bileşenleri Nelerdir ve Nasıl Oluşturulur?
5 UTM bileşeni vardır;

Kampanya ismi (utm_campaign): Kampanyanın isminin yazıldığı alan.

Kampanya Kaynak Değeri (utm_source):Kampanya değerlerine göre reklamların belirlendiği alan. Source’nin eklenmesiyle web sitenize gelen trafiğin hangi platformdan geldiğini görebilirsiniz. Diyelim ki Facebook ve Instagram’da aktif bir kampanyanız var ve reklam linki sitenize yönlendirme yapıyor. Bu reklamla sitenize gelen ziyaretçilerin hangi mecradan geldiğini görebilirsiniz.

Kampanya Değişkeni (utm_medium): Trafiğin nereden geldiğini gösteren alan. Sitenize gelen ziyaretçilerin ne tür trafikten geldiğini rahatça görebilirsiniz. Örneğin: sosyal medya, marka ortaklıkları, organik ziyaretler, bannerlar, e-posta.

Kampanya Terimi (utm_term): Kampanya ile ilgili anahtar kelimenin yazıldığı alan. Reklama tıklayan insanların aslında ne aradığı görebilirsiniz.

Kampanya İçeriği (utm_content): Reklam grubu isminin yazıldığı alan. İçerikli hedefli reklamlarla A/B testi için kullanabilir, call-to-action’ı test edebilirsiniz.

Kampanya Aracı: Reklamın hangi platformda ziyaretçi ve müşterilere ulaşacağının belirlendiği alan.

Bu 5 bileşenin dışında kampanyanın yönleneceği URL belirlenir.

UTM linki oluşturabilmek için yukarıda belirttiğimiz bileşenleri Google URL oluşturucu sayfasına girerek oluşturabilirsiniz. Bu parametreleri girerek web sitenize gelen ziyaretçi trafiğini görebilir ve ziyaretçi bilgilerini yorumlayabilirsiniz.

UTM Kodu oluşturmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;
https://ga-dev-tools.web.app/campaign-url-builder/

Neden UTM Kodu Kullanmalısınız?


UTM kodu kullanarak işiniz için daha rahat strateji geliştirebilir, deneme yanılma yöntemlerinde yapılan stratejilerde hata payını en aza indirebilirsiniz. Sitenize gelen trafiğin nereden, ne amaçla geldiğini görebildiğiniz için sonraki kampanyalarınızı ve reklamlarınızı buna göre planlayabilirsiniz. Ya da yaptığınız bir satış ortaklığının size nasıl fayda sağladığını görebilirsiniz.

Çok iyi bir pazarlama stratejisi kurgulamış olsanız da uygulama aşamasında iyi bir şekilde takip edemez ve sonuçları yorumlayamazsanız başarıya da ulaşamazsınız. Stratejinizi iyi bir şekilde takip edip rahatça yorumlamak istiyorsanız en etkili araçlardan biri UTM’dir.

UTM’yi öğrendim ancak bir profesyonel ile bu parametreyi kullanarak kampanyalarımı en etkin şekilde kullanmak isterim derseniz “Goyomod E-Ticaret Yazılımı” ile hedef kitlenizle bağlantı kurabilirsiniz.

E-Ticaret Blog Yazıları

E-ticaret Sitesi SEO Başlangıç Kılavuzu
23 Temmuz 2023
E-ticaret Sitesi SEO Başlangıç Kılavuzu

E-ticaret sitesi için SEO başlangıç kılavuzunda anahtar kelime araştırması, teknik SEO, site içi SEO, site dışı SEO ve analiz ve iyileştirme adımlarını takip ederek sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşıyabilirsiniz.

Adım Adım E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi
06 Temmuz 2023
Adım Adım E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

E-ticaret sektörü hızla büyüyor ve giderek daha fazla işletme, çevrimiçi satış kanallarını kullanarak ürünlerini sergilemek ve satmak istiyor. E-ticaret sitesi kurma süreci, teknik bilgi gerektirebilir ve zorlu olabilir.

Mobilya Ürünleri E-Ticaret Sitesi Açma
24 Haziran 2023
Mobilya Ürünleri E-Ticaret Sitesi Açma

Mobilya ürünleri e-ticaret sitesi açmak, müşterilere ulaşmanın, ürünlerinizi sergilemenin ve satışlarınızı artırmanın etkili bir yoludur.