HEMEN BAŞLA
06 Haziran 2022

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir işletmenin ürettiği mal ya da hizmeti diğer işletmelere ait mal ya da hizmetlerden ayrılmasını sağlayan işaret markadır. Bu işaretin yasal olarak korunması ise marka tescilidir. Markanızı tescil ettirmek, başkalarının markanızı kullanarak kazanç sağlamasını önler. Aynı zamanda, markanızı tescil ettirdiğinizde lisans verme, miras bırakma ya da devretme hakkına da sahip olursunuz. Marka tescil süreleri genellikle 10 yıllıktır. Gereken ek ücretleri ödendikten sonra marka tescil süresini uzatılabilirsiniz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Markanızı tescil ettirmeniz için öncelikle TürkPatent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekir. Belgelerinizi teslim ettiğinizde başvurunuz kesinlik kazanmış olur ve unvanınız koruma altına alınır. Belgelerinizde bir eksiklik olduğumda enstitü, size 2 aylık ek süre tanır. Size tanınan ek süre içerisinde belgelerinizi tamamlamanız gerekmektedir. Başvurunuzun usule uygun ise, Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Sonraki aşamada üçüncü kişilerin görüş ve itirazları ile yeniden inceleme süreci başlar. İtiraza uğramamış olan başvurulara ait tescil işlemi tamamlanarak sicil kaydı oluşturulur. Son aşamada ise sicil kaydı ile Marka Tescil Belgesi, başvuru sahibine teslim edilerek süreç tamamlanır.

Marka Tescil Başvurusu sırasında talep edilen bilgi ve belgeler nelerdir?
Başvuru sahibi tüzel kişi ise;
• Faaliyet belgesi
• Vergi levhası
• Marka örneği (logo ya da işaret gibi)
• Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge (banka dekontu)

Başvuru sahibi gerçek kişi ise;
• T.C kimlik numarası
• Varsa Vekaletname
• Marka örneği (logo ya da işaret gibi)
• Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge (banka dekontu)

Marka tescili ile ilgili destek almak isterseniz alanında uzman Adım Patent ile iletişime geçebilirsiniz.


Patent Başvurusu

E-Ticaret Blog Yazıları

E-Ticaret İş Planı Nasıl Yazılır?
20 Eylül 2023
E-Ticaret İş Planı Nasıl Yazılır?

E-ticaret iş planı yazmak, işletmenizin hedeflerini, stratejilerini ve geleceğini şekillendirmek için kritik bir adımdır.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
07 Ekim 2023
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

İşletmeler için sosyal medya yönetimi nedir ve başarılı bir sosyal medya stratejisi nasıl oluşturulur? İşte bu soruların cevapları.

E-Ticaret Kârlı Bir İş Mi?
18 Ağustos 2023
E-Ticaret Kârlı Bir İş Mi?

E-ticaret kârlı bir iş olabilir ancak başarılı olabilmek için iyi bir planlama, pazar araştırması ve etkili yürütme gereklidir. Doğru stratejilerle, e-ticaret işinizin kârlılığını artırabilirsiniz.