HEMEN BAŞLA
30 Kasım 2020

E-Ticaret Sitesinde Kategori Yönetimi Nasıl Olmalı?

E-Ticaret Sitesinde Kategori Yönetimi Nasıl Olmalı?

Zamanın en iyi alışveriş yöntemi, internet üzerinden alışveriş. Bu konuda oldukça iyi öneriler sunduk ve neler yapabileceğiniz konusunda detaylı yazılar hazırladık. E-ticaret sitenizi açtıysanız, şimdi kulak kesilmeniz gereken bir diğer önemli konu da kategori yönetimi! Kategori yönetimi nedir, neden önemlidir, nasıl ideal hale getirilir yazımızın içeriğinde bahsedeceğimiz konulardan birkaçı.

Kategori yönetimi; e-ticaret sitenizde satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerinizi ön plana çıkartma ve müşteri memnuniyetiyle beraber satın almaya teşvik etme yöntemlerinden biridir. Önemli olma sebebi de müşterilerin aradıkları ürünü kolaylıkla bulabilmesi, o ürünle ilgili açıklama ve araştırmayı yapabilmesi, karar verdiği takdirde de hızlıca satın alma aşamasına gelebilmesidir.

E-ticaret sitesinin ilk kurulum aşamalarında karar verilmesi gereken kategoriler, doğru sistemle yerleştirilmelidir. Yani doğru ürünlerin doğru kategorilerde olması, alt kategorilerin müşteriler tarafından kolaylıkla bulunması büyük önem taşır. “Nasıl yapacağız?” diyorsanız ilk aşama ürün listesi oluşturma!

Nasıl ürün listesi oluşturabilirim?

Mevcut tüm ürünlerinizi listeleyerek ürün listenizi oluşturma aşamasına başlayabilirsiniz. Tüm ürünlerinizi ortaya koyduğunuzda bu bilgiler size ürünlerinizi nasıl kategorize etmeniz gerektiği konusunda kolaylık sağlayacaktır. Aynı zamanda ürünlerinizin stok bilgisini de yine aynı liste üzerinden kontrol edebileceksiniz. Bu aşama ilk etapta sizlere ürün kategorisi anlamında fayda sağlayacak. Ürünlerinizi kategorize etme aşamasında da önemli bilgileri toparlamanız gerekecek.

Bunların bazıları:
• Marka
• Cinsiyet
• Model
• Beden
• Renk
• İşlevsellik
• Yaş

Bahsettiğimiz gibi ürünlerinizi belirledikten sonraki aşama da ürünün farklı özelliklerini düzenlemek olacak. Satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerinizin durumuna göre yani ürün sayısının fazla mı yoksa az mı olduğuna göre bu kategori sistemi değişebilir.

Ürün kategorilerinizin fazla olduğunu düşünürsek, müşterilerin kafasının karışmadığı ve sitede kaybolmadan alışverişini nasıl tamamlayabileceklerini düşünelim...

Çok sayıda ürün gamınız varsa, ürünlerinizi kategorize ederken daha detaylı yaklaşmanız gerekli. Yani marka, model, renk ve boyut gibi detaylar bu noktada daha fazla önem taşır. Mesela bir sandalye hem yemek odasında hem yatak odasında hem de çalışma odasında bulunabilir. Ancak bu sandalyenin tarzı farklı olacağından, kategorileri Mobilya > yatak odası > sandalye > kahverengi şeklinde toparlayabilirsiniz. Tüm ürünlerinizi doğru kategoriye ayırırsanız, müşterileriniz ürünlere daha kolay ulaşabilir.

Kategoriler nasıl sıralandırılmalı?

Çok sayıda ürününüz mevcutsa, bu ürünleri alfabetik sıraya göre ya da en çok satılanlar şeklinde sıralandırabilirsiniz. En çok ilgi gördüğünü düşündüğünüz ya da ön plana çıkartmak istediğiniz ürünü öne çıkartarak kategorilere ayırabilirsiniz. Böylece e-ticaret sitenizi ziyaret eden müşteriniz öncelikle sizin öne çıkarttığınız ürüne odaklanabilir. Bu sayede ön plana çıkarttığınız ürünün daha fazla satın alımına destek olmuş olursunuz.

Goyomod ile ürünlerimi nasıl kategorilere ayırabilirim?

Eğer 3 dakikada e-ticaret sitesi açmanıza fırsat sunan yazılım uygulaması Goyomod ile e-ticarete adım attıysanız, diğer birçok ayrıcalığın yanında ürünlerinizi kategoriye ayırma konusunda da oldukça iyi bir deneyim yaşarsınız.

Goyomod.com’dan uygun fiyatlı e-ticaret sitenizi açtıktan sonra dilediğiniz kadar ürünü görselleriyle birlikte sisteme kolaylıkla yükleyebilirsiniz. Bu yükleme esnasında da kategorize etmek sizin için oldukça kolay olacak. Tüm ürün özelliklerini yani renk, boyut, model, marka gibi bilgileri girdikten sonra, stok kodu, barkod numarası gibi müşterilerin bilmek isteyeceği tüm detayları da ekleyebileceksiniz.

Goyomod.com ayrıcalığı ile kategorilerinize alt kategori eklemek de çok kolay olacak. Örneğin, bilgisayar kategorisi eklediğinizde bu kategorileri alt kategori olarak; dizüstü bilgisayar, bilgisayar parçaları, masaüstü bilgisayar gibi ayırabilir yine oyun bilgisayarı, ev bilgisayarı gibi detaylarla kategorize edebilirsiniz.

Satın alma esnasında oyalanmaktan hoşlanmayan, hızlı bir şekilde aradığını bulmak isteyen müşterileriniz için alt-üst limit belirleme ayrıcalığı sunarak müşterinizin aklındaki fiyat aralığına göre ürünleri aramasına fırsat sunabilirsiniz. Ürünlerde ara seçeneği ile müşterinizin direkt istediği ürüne ulaşmasını sağlayabilir dilerse en düşük fiyattan en yüksek fiyata göre sıralama yapmasına olanak tanıyabilirsiniz.

Goyomod.com’da sizlerin ve müşterilerinizin görmek isteyeceği tüm ayrıntılar mevcut.
Detaylı bilgi almak ve canlı destekle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret Blog Yazıları

Kötü E-Ticaret Siteleri İyi Fikirleri Nasıl Engeller?
29 Ekim 2023
Kötü E-Ticaret Siteleri İyi Fikirleri Nasıl Engeller?

Kötü bir e-ticaret sitesi, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir ve potansiyel müşterilerin sitenizi terk etmelerine yol açabilir. Unutmayın, ilk izlenim her şeydir.

E-Ticaret Dünyasında En Çok Yapılan Hatalar?
30 Haziran 2023
E-Ticaret Dünyasında En Çok Yapılan Hatalar?

İşte sizler için bu blog yazımızda e-ticaret sitesi işletmelerinin sıklıkla yaptığı bazı hataları ele aldık.

E-Ticaret Çeşitleri
24 Haziran 2023
E-Ticaret Çeşitleri

E-ticaret, işletmelerin internet üzerinden ürün veya hizmet satışı yapmalarını sağlayan bir ticaret modelidir. Geleneksel perakende mağazalarına kıyasla daha geniş bir müşteri kitlesine erişim sağlar ve işletmelere büyük fırsatlar sunar.