HEMEN BAŞLA
16 Ocak 2021

E-Ticaret Sitesi İçin Yapılması ve Kaçınılması Gerekenler

E-Ticaret Sitesi İçin Yapılması ve Kaçınılması Gerekenler

E-ticaret sitesi açıp, ürün veya hizmetinizi daha geniş kitlelere ulaştırmak istemeniz günümüzde yapılması gereken önemli ticari ataklardan biri elbette. Dijital dünyayı deneyimlerken, daha yolun başında öğrenmeniz ve uygulamanız gereken detaylar var. E-ticaret sitenizi açtıktan sonra atmanız gereken doğru adımlar ve kaçınmanız gereken kararlar...

Şimdi tüm konuları başlıklar halinde detaylandıralım istiyoruz...

Öncelikle doğru altyapı ile hazırlanmış, arayüzü, kullanıcı deneyimi iyi ve ilgi çekici temalara sahip bir e-ticaret sitesine sahip olmanız gerek. Bu konuda https://goyomod.com/temalar ‘un sunduğu fırsatlara göz atabilirsiniz.

İlk etapta e-ticaret sitenizi açıp, dijital vitrininize ürünlerinizi ekleyip, kitlenizin size kolaylıkla ulaşıp alışverişini yapmasını beklemek doğru olmaz. Öncelikle e-ticaret sitenize düzen getirmeli ve tanıtmalısınız. Sosyal medya kanalları üzerinden ve reklam kampanyalarıyla kitlelerinize ulaşıp kendinizi tanıtabilirsiniz. Ancak ulaştığınız kitleler e-ticaret sitenize geldiğinde iyi bir alışveriş deneyimi geçirebilmeleri gerek değil mi?

Peki neler yapılabilir?
İlk olarak, e-ticaret sitenizde yer alan ürünlerinizin açıklamalarını, görsel kalitesini, kullanıcı yorumlarını, iade&değişim prosedürlerini, taksit ve teslimat bilgilerini çok detaylı ve anlaşılır biçimde ziyaretçilerinize sunmalısınız.

Ana sayfa banner ve vitrin tasarımınızı güçlü tutmalısınız
Ana sayfanız, ziyaretçilerinizle ilk karşılaştığınız ve neler yaptığınızla ilgili bilgi verdiğiniz vitrininizdir. Ana sayfanızın banner alanlarına verdiğiniz ürün veya hizmet ile ilgili şık tasarlanmış görseller yükleyebilirsiniz. Aynı zamanda güncel kampanyalarınızı oradan duyurabilir, en çok ilgi gösterilen ürününüzle ilgili detayları yine o alandan ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz.

E-ticaret sitenizi ziyaret eden her kişinin, tüm sayfaları gezinmesini, şirketiniz hakkında detaylı bilgi edinmek için uzun zaman harcamasını beklemeyin. Genel olarak ziyaretçilerin ilk birkaç dakika içinde sizin nasıl hizmet verdiğinizi kolaylıkla anlayabilecekleri başlık ve görsellerle onları karşılayın ve satın almaya etkisi olacak harekete geçirici cümle ve butonlarla destekleyin. Kısacası ziyaretçilerinizin aradıkları şeyi kolaylıkla bulmalarını sağlayın ve memnuniyetlerini kazanın.

Detaylı ürün başlığı
E-ticaret sitenize yüklediğiniz ürünlerin başlıkları, ürün hakkında tüm bilgiyi yansıtmalıdır. Ürünün markasının ve modelinin yer aldığı başlıklar müşterileriniz için olumlu bir alışveriş deneyimi yaşatır.

Ürün Özellikleri
Satışını gerçekleştirdiğiniz ürünler hakkında detaylı bilgiyi anlaşılır bir biçimde mutlaka yazmalısınız. Ürününüzün çeşidine göre; ölçüsü, malzemesi, nerelerde kullanılabileceği, kalitesi, yıkama detayları veya güneşe maruz bırakmayın gibi ürünü bozabilecek etkenlere karşı uyarıları mutlaka yazmalısınız. Ziyaretçileriniz ürün hakkında ne kadar fazla ve şeffaf bilgi alırsa o kadar fazla güven duyacaktır. Özellikle satın aldığı bir ürünü, e-ticaret sitenizde gördüğünden farklı bir şekilde teslim alırsa, müşteri memnuniyeti konusunda olumsuz bir süreç geçirmiş olursunuz.

İade koşulları
Ziyaretçileriniz e-ticaret sitenizde alışverişini yaparken, ürünün ayırt edici özellikleri ile birlikte iade ve teslimat konusunda da bilgi sahibi olmak ister. Online alışveriş esnasındaki çekinceler arasında, “ürün fotoğraftaki gibi mi gelecek” veya “üründen yeterince memnun kalacak mıyım”, “ürün bana olacak mı” gibi birçok düşünceler geçer. Eğer ziyaretçilerinize iade koşullarını net bir şekilde sunarsanız bu da satın alma konusunda güven kazanılmasını sağlar.

Taksit seçenekleri
Ürünlerinizin satışı esnasında anlaşmalı olduğunuz bankalar ve tercih ettiğiniz taksit seçeneklerini, ürünün açıklama kısmında ve satın alma sayfasında belirtmeniz önemli. Genel olarak taksit avantajı, ziyaretçilerin alışveriş sepetine daha fazla ürün ekleme konusunda tetikleyici olabiliyor.

Ürün teslimat bilgisi
Ürünü satın alan müşterilerinize, ürünün stok bilgisi ile birlikte ortalama teslim süresi hakkında da bilgi vermeniz önemli. Ürünün hangi tarih aralığında teslim edileceğini bilen müşteriniz, kargo sürecini daha bilinçli bekleyeceği için güvenli bir alışveriş deneyimi yaşar. Aynı zamanda ürünü satın alan müşterilerinizin mail adreslerine ürün satışının başarılı bir şekilde gerçekleştiğine ve kargo sürecinin başladığına dair mail atmanız müşteri memnuniyeti açısından iyi bir adım olacaktır. Ürünü teslim alan müşterileriniz için de üründen memnun kalıp kalmadıklarına dair anket içeren mail atarak, olumlu/olumsuz geri bildirim alıp buna göre stratejiler geliştirebilirsiniz.

Bunları yapmaktan kaçının!

E-ticaret sitenizde çözünürlüğü düşük görsel kullanmanız, ürününüz ne kadar kaliteli ve şık olursa olsun dikkat çekmemesine sebep olur. Banner alanınızda, ürün görsel alanınızda ve genel olarak ana sayfanızda yüksek kaliteli ve tamamen sizi anlatan görseller kullanmanız müşterinizi elde tutmanız için önemli bir kriter. Kaliteli ürün görselinin satın almaya etkisi tahmin ettiğinizden çok daha fazla. Ürünlerinizi mutlaka her açıdan çekilmiş kaliteli görseller ile tanıtın.

Ürünleriniz için kullandığınız görseller kadar ürün açıklamalarının doğru olması da çok önemli. Hatalı ürün açıklamaları, müşterinizin size duyduğu güveni zedeler. Örneğin, bir ürün özelliğine “%100 pamuk ipliğinden üretilmiştir” yazıp ardından naylon ipliği ile üretilmiş bir ürün göndermeniz müşterileriniz açısından kötü bir izlenim bırakabilir.

Aynı zamanda ürünlerinizi tanıtırken kullandığınız dil de oldukça önemlidir. Örneğin, ne kadar mükemmel bir iş yaptığınızı abartılı cümlelerle bahsetmekten kaçının. Çok teknik cümleler de müşterilerin anlamasını zorlaştırarak alışveriş deneyimini kötü geçirmesini sağlayabilir.

E-Ticaret Blog Yazıları

İyi Bir E-Ticaret Sitesi Görselleri Nasıl Olmalıdır?
22 Eylül 2023
İyi Bir E-Ticaret Sitesi Görselleri Nasıl Olmalıdır?

E-Ticaret Sitesi Görselleri: Dikkat Çekici ve Etkili Nasıl Olmalı?

E-Ticaret Sitesi Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır?
22 Eylül 2023
E-Ticaret Sitesi Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır?

Her e-ticaret işletmesinin hedeflerinden biri, e-ticaret sitesi ziyaretçilerini müşterilere dönüştürmek ve satışları artırmaktır.

Twitter’a Nasıl Reklam Verilir?
05 Ağustos 2020
Twitter’a Nasıl Reklam Verilir?

Twitter Ads adresinden nasıl reklam verilir.