HEMEN BAŞLA
15 Ocak 2022

E-Ticaret Sitenizde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

E-Ticaret Sitenizde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

E- ticaret alışverişlerinde mal veya hizmet satışı yapan e-ticaret sitesi sahiplerine, devlet tarafından tüketici ve satıcı haklarının korunması için zorunlu kıldığı emir niteliğinde bazı kanunlar ve yaptırımlar mevcuttur. Bu kurallar; herhangi bir aksi durumda göz önünde bulundurulması ve mağduriyetin önüne geçilmesini hedeflemesi amacı ile konulmuş olan hukuki metinlerdir.

• Ön Bilgilendirme Formu:
Müşteriye, satıcı hakkında dürüstlük ve doğruluk ilkesine bağlı kalarak bilgi aktarımını sağlayan, satış işleminin onaylanmasından hemen bir önceki adımda tüketicinin muhakkak okuması gereken; teslim masrafları, sunulan hizmetin veya ürünün satış fiyatı, taksit/vade bilgileri, hizmet nitelikleri, iletişim bilgileri, cayma şartları gibi bilgileri barındıran hukuki metindir.

• Mesafeli Satış Sözleşmesi:
Her web adresine göre özelleştiren ve tüketici onayı gerektiren geniş kapsamlı bir sözleşmedir. Bünyesinde; ön bilgilendirme formunda yer alan tüm bilgileri, tarafların iletişim bilgileri, teslim masrafları, iade ve cayma prosedürleri, mal veya hizmetlere ilişkin detaylı bilgiler barındırır.

• Üyelik Sözleşmesi:
Sistemini üyelik ile ilerleten e-ticaret sitelerinde, kullanıcıların bazı bilgilerini kendi rızası ile sisteme kayıt etmesinden dolayı, hukuki prensipler eşliğinde üyelerin hak ve sorumluluğunu bildiren, ayrıca herhangi bir çatışmada göz önünde bulundurulacak belge niteliğinde olduğu için onaylanması zorunlu olan bir sözleşmedir.

• Gizlilik Politikası:
Tüketicinin kullanım esnasında toplanılan verilerin; kiminle, neden, ne kadar sürede, ne yapıldığını bildiren bir gizlilik politikasıdır. Kişisel verilerin korunması ilkesini net olarak belirten ibareleri de içeren, izinsiz paylaşılması ve işlenilmesi yasak olan bir bildiri metnidir.

• Kullanım koşulları:
Üye şartı olmaksızın, web sitesine uğrayan kullanıcı ile etkileşime girildiği an site sahibinin tabii tuttuğu tüm kuralları ve hususları belirtmesi gereken bir metindir.

• İade, Değişim ve Garanti Koşulları:
Firma sahibinin iade ve garanti koşulunu, iade/değişim ücretini, tüketici iade/değişim haklarını tüm detayları ile anlatan zorunlu bir hukuki metindir.

• İşletmenin İletişim Bilgileri:
Sitede erişilebilirliği kolay olan bir alanda, içeriğinde; adres, e-posta bilgileri, ticari unvanı, telefon numarası, ad/soyad, vergi veya ticaret sicil numarası gibi, ilgili yönetmelik kapsamındaki temel bilgilere yer verme zorunluluğuna sahiptir.

E-Ticaret Blog Yazıları

E-Ticarette En Çok Satılan Ürünler
30 Aralık 2021
E-Ticarette En Çok Satılan Ürünler

Dünya çapındaki yükselişte ülkemizin de dâhil olduğu internet alışverişi, pandeminin de etkisiyle hızla ivme kazanmış durumda.

E-Ticarete Başlamak İçin Atmanız Gereken 10 Adım
07 Ekim 2023
E-Ticarete Başlamak İçin Atmanız Gereken 10 Adım

E-ticaret, günümüzün hızla büyüyen ve değişen ticaret dünyasının merkezinde yer alıyor. İnternetin gücünü kullanarak kendi işinizi başlatmak veya mevcut işinizi çevrimiçi dünyada genişletmek artık daha erişilebilir ve kolay.

E-ticaret Sitesi İşletmeleri İçin Facebook
24 Temmuz 2023
E-ticaret Sitesi İşletmeleri İçin Facebook

Facebook, e-ticaret sitesi işletmeleri için güçlü bir pazarlama aracıdır ve geniş kitlelere ulaşma imkanı sunar. Etkin bir Facebook stratejisi oluşturmak, markanın farkındalığını artırır, müşteri bağlılığını güçlendirir ve satışları artırır.