HEMEN BAŞLA
15 Ocak 2022

E-Ticaret Sitenizde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

E-Ticaret Sitenizde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

E- ticaret alışverişlerinde mal veya hizmet satışı yapan e-ticaret sitesi sahiplerine, devlet tarafından tüketici ve satıcı haklarının korunması için zorunlu kıldığı emir niteliğinde bazı kanunlar ve yaptırımlar mevcuttur. Bu kurallar; herhangi bir aksi durumda göz önünde bulundurulması ve mağduriyetin önüne geçilmesini hedeflemesi amacı ile konulmuş olan hukuki metinlerdir.

• Ön Bilgilendirme Formu:
Müşteriye, satıcı hakkında dürüstlük ve doğruluk ilkesine bağlı kalarak bilgi aktarımını sağlayan, satış işleminin onaylanmasından hemen bir önceki adımda tüketicinin muhakkak okuması gereken; teslim masrafları, sunulan hizmetin veya ürünün satış fiyatı, taksit/vade bilgileri, hizmet nitelikleri, iletişim bilgileri, cayma şartları gibi bilgileri barındıran hukuki metindir.

• Mesafeli Satış Sözleşmesi:
Her web adresine göre özelleştiren ve tüketici onayı gerektiren geniş kapsamlı bir sözleşmedir. Bünyesinde; ön bilgilendirme formunda yer alan tüm bilgileri, tarafların iletişim bilgileri, teslim masrafları, iade ve cayma prosedürleri, mal veya hizmetlere ilişkin detaylı bilgiler barındırır.

• Üyelik Sözleşmesi:
Sistemini üyelik ile ilerleten e-ticaret sitelerinde, kullanıcıların bazı bilgilerini kendi rızası ile sisteme kayıt etmesinden dolayı, hukuki prensipler eşliğinde üyelerin hak ve sorumluluğunu bildiren, ayrıca herhangi bir çatışmada göz önünde bulundurulacak belge niteliğinde olduğu için onaylanması zorunlu olan bir sözleşmedir.

• Gizlilik Politikası:
Tüketicinin kullanım esnasında toplanılan verilerin; kiminle, neden, ne kadar sürede, ne yapıldığını bildiren bir gizlilik politikasıdır. Kişisel verilerin korunması ilkesini net olarak belirten ibareleri de içeren, izinsiz paylaşılması ve işlenilmesi yasak olan bir bildiri metnidir.

• Kullanım koşulları:
Üye şartı olmaksızın, web sitesine uğrayan kullanıcı ile etkileşime girildiği an site sahibinin tabii tuttuğu tüm kuralları ve hususları belirtmesi gereken bir metindir.

• İade, Değişim ve Garanti Koşulları:
Firma sahibinin iade ve garanti koşulunu, iade/değişim ücretini, tüketici iade/değişim haklarını tüm detayları ile anlatan zorunlu bir hukuki metindir.

• İşletmenin İletişim Bilgileri:
Sitede erişilebilirliği kolay olan bir alanda, içeriğinde; adres, e-posta bilgileri, ticari unvanı, telefon numarası, ad/soyad, vergi veya ticaret sicil numarası gibi, ilgili yönetmelik kapsamındaki temel bilgilere yer verme zorunluluğuna sahiptir.

E-Ticaret Blog Yazıları

Teknik Bilgi Sahibi Olmadan E-Ticaret Sitesi Açmak
18 Ağustos 2024
Teknik Bilgi Sahibi Olmadan E-Ticaret Sitesi Açmak

Teknik bilgiye sahip olmadan da profesyonel bir e-ticaret sitesi kurmak artık mümkün

Fikirden İlk Müşteriye E-Ticaret Sitesi Açmak
19 Ağustos 2024
Fikirden İlk Müşteriye E-Ticaret Sitesi Açmak

Bu sektörlerde niş alanlar bularak, müşteri ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz.

E-Ticarette En Kârlı İş Fikirleri
17 Ağustos 2023
E-Ticarette En Kârlı İş Fikirleri

Eğer dijital dünyada parlayan fırsatları arıyorsanız, işte 2023 e-ticarette en kârlı iş fikirleri.