HEMEN BAŞLA
06 Mayıs 2022

E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

E-ihracat, yurt dışına herhangi bir ürün ya da hizmet satışını ifade eder. Bir başka deyişle e-ticaret yolu ile satılan ürün ya da hizmetlerin, mikro ihracat kuralları çerçevesinde, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki müşteriye gönderilmesidir. Dükkanında yazlık ürünler satan Mehmet Amcamızın ürünlerini elektronik destekle yurtdışına satması bir e-ihracat örneğidir.

Ürün ya da hizmetlerin e-ticaret siteleri ile yurt dışındaki online tüketiciye satma işlemini içeren bu ihracat türü, uluslararası taşımacılık sektörünün hızla gelişmesini sağlamıştır.

E-İhracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat, e-ticaret siteleri aracılığı ile yapılır. Öncelikle hedef pazardaki e-ihracat sitelerindeki ürünleri listelemek gerekir. Global pazaryerlerindeki ürünleri listelemek, e-ihracata adım atmak demektir.

Ürün listelemesininin ardından ürünün hedef pazardaki online tüketicilere satılması hedeflenerek planlama yapılmalıdır.

E-ihracat, geleneksel ihracata göre birçok avantaj barındırır. E-ihracatın avantajları şöyle sıralanabilir;

• E-ihracat ile satılan ürünler, doğrudan son tüketiciye ya da firmadan firmaya gönderilebilir.
• E-ihracatta birçok ülkede KDV muafiyeti vardır, bu nedenle KDV iadesi alınabilir.
• Klasik ihracattaki maliyetlere, konşimento prosedürlerine ve yatırımlara gerek olmadan yurt dışına satış yapılabilir.
• E-ihracatta ödemeler döviz cinsinden alınır; kur farkı sebebiyle beklenenden fazla kâr elde edilebilir.
• E-ihracatta hem ağırlık hem de değer olarak küçük ürünler gönderildiği için sevkiyat zararları karşılanabilir seviyededir.

E-İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
E-ihracat faturası hazırlarken E-Arşiv Fatura veya Maliye Onaylı Fatura düzenlenmesi gerekir. E-ihracat faturasında bulunması zorunlu olan bilgiler şunlardır;

• Gönderici firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
• Alıcı firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
• İmza ve kaşe
• Fatura tarihi
• Fatura numarası
• Fatura tipi
• Düzenlenme tarihi ve zamanı
• Gönderinin teslim şekli (DAP gibi)
• Ürünün menşei (Ürünlerin menşei farklı ülkeler ise her ürün için ayrı ayrı belirtilmeli)

E-İhracat Sitesi Açmak
E-ihracat sitesi açmak, tıpkı e-ticaret sitesi açmaya benzer; domain ve hosting hizmetlerini alıp sitenin tasarımını yaparak işe koyulabilirsiniz. Site tasarımı tamamlandığında ürünlerinizi ekleyebilirsiniz. Siteniz üzerinden yurt dışına satış yapacağınız için sitenin kurulumundan itibaren dikkatli olmalısınız, e-ihracat sitenizin altyapısı güçlü olmalıdır. Fakat bu siteden yurt dışına satış yapabilmeniz için güçlü bir elektronik ihracat altyapısına ihtiyaç duyarsınız. E-ihracat sitenizi farklı dillerde görüntülenmesini için dil seçeneklerini eklemelisiniz. Bir diğer önemli nokta ise sitenizin farklı para birimlerini desteklemesidir. Yurt dışı satışlarınızı Türk lirası üzerinden yapamayacağınız için, ödeme altyapınızın yabancı para birimlerini desteklemesi gerekir. Bu sayede yabancı ülkelerin para birimleri ile de ödeme alabilirsiniz.

E-ihracat sitesi açmak veya e-ticaret sitenize farklı dil seçenekleriyle beraber farklı birimlerde ödeme alma özellikleri ile yut dışı satışlarına başlamak istiyorsanız ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız hemen Goyomod E-ticaret Uzmanları ile görüşmeye başlayabilirsiniz.

E-Ticaret Blog Yazıları

Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
27 Ağustos 2023
Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Goyomod işletmelerin kolayca ve ücretsiz olarak kendi e-ticaret sitelerini oluşturmasına olanak tanır.

Sahaf E-Ticaret Sitesi Açmak
17 Ağustos 2023
Sahaf E-Ticaret Sitesi Açmak

Sahaf e-ticaret sitesi açmak, geçmişi günümüze taşıyan bir köprü oluşturmanın yanı sıra kitap sevgisini paylaşma ve kültürel mirası koruma fırsatı sunar.

Microsoft Clarity Nedir?
01 Eylül 2023
Microsoft Clarity Nedir?

Microsoft Clarity, e-ticaret sitenizin ziyaretçi davranışlarını ve performansını anlamak için kullanılan bir analiz aracıdır.